Skip to content Skip to footer
H - P 8:00 - 18:00
3900 Szerencs, Gyár út 1.

Hogyan készül a karosszériavédő fólia, és miből áll?

A karosszériavédő fólia egy olyan vékony, átlátszó műanyag réteg, amelyet autókra helyeznek a karosszéria védelme érdekében. Ez a fólia segít megóvni az autó festékét a karcolásoktól, kőfelverődésektől, rovaroktól és más környezeti hatásoktól. De hogyan készül és miből áll ez a karosszériavédő fólia?

A karosszériavédő fólia leggyakrabban poliuretánból (PU) vagy poliuretán alapú termoplasztikus poliuretánból (TPU) készül. Ezek a műanyagok rendkívül tartósak és ellenállnak a külső hatásoknak. A fólia vastagsága általában 150-200 mikron, ami elég vastag ahhoz, hogy hatékonyan védelmet nyújtson a karosszériának.

A fólia gyártási folyamata több lépésből áll. Először a poliuretán vagy TPU alapanyagot granulátum formájában adják hozzá más összetevőkhöz, például adalékanyagokhoz és pigmentekhez. Ezután a keveréket extrudálják, ami azt jelenti, hogy nagy nyomáson és hőmérsékleten átpréselik egy speciális gépen, hogy megkapják a kívánt vastagságú fóliát.

Az extrudálást követően a fóliát hűtik és vágják a megfelelő méretre. Ezután a fóliát egy védőréteggel látják el, amelyet a telepítés előtt távolítanak el. Ez a védőréteg megakadályozza a fólia karcolódását és szennyeződését a gyártás és a szállítás során.

A karosszériavédő fólia telepítése viszonylag egyszerű folyamat. A fóliát a jármű karosszériájára helyezik, majd simító eszközökkel rögzítik és megszüntetik a buborékokat és a ráncokat. A fólia általában átlátszó, így nem befolyásolja az autó megjelenését, de néhány esetben választhatók színes vagy matt fóliák is.

Összességében a karosszériavédő fólia egy tartós, átlátszó műanyag réteg, amelyet autókra helyeznek a karosszéria védelme érdekében. A fólia készítése során poliuretán vagy poliuretán alapú termoplasztikus poliuretán alapanyagokat használnak, amelyeket extrudálással alakítanak át a kívánt vastagságú fóliává. A fólia telepítése egyszerű, és segít megóvni az autó festékét a különböző környezeti hatásoktól.

Leave a comment